Havermoutpap, volgens mij vindt je dit lekker, niet te eten of je eet het omdat je weet dat het gezond is. Ik val zelf in de laatste categorie. Ik vind dat het echt wat zoetstof kan gebruiken om het eetbaar te maken, maar dat maakt het dan weer minder gezond. Het liefst maak ik de versie met gebakken appeltjes, zodat het een beetje een appeltaart wordt. Super lekker, maar elke werkdag hetzelfde ontbijtje eten, is ook niks. Daarnaast past dat recept veel beter bij een koude winterochtend.
Ik ben gaan experimenteren in de keuken. Als je appeltjes kan bakken, waarom dan niet banaan? Dit bleek een, al zeg ik het zelf, briljant idee. De banaan wordt een beetje zacht en lekker zoet, hierdoor hoef je bijna geen honing, suiker, maple syrup of een andere zoetstof meer te gebruiken. Zo eet je zowel fruit en heb je een heerlijk zoet ontbijtje. Ik heb er voor gekozen om de helft van de gebakken banaan door de havermout de prakken en de andere helft erboven op te leggen, zo proef je in elk hapje banaan. Ken je de banoffee taart? Dit is een taart met banaan en karamel (toffee). Heel ongezond, maar heel lekker. De smaak doet me daar heel erg aan denken, maar deze havermoutpap is mega gezond. Daarom hier voor jullie: Banoffeehavermout!
Bereidingstijd: 10- 15 minuten
Wat heb je nodig voor 1 schaaltje banoffeehavermout:
- 1 banaan
- 1 theelepel kokosolie of een andere olie
- 40 gram havermout (geen instant!)
- 200 milliliter melk (ik gebruik graag plantaardige melk)
- 1 theelepel koekkruiden of kaneel
- Rozijnen naar smaak
- Handje noten (ik gebruikte walnoten)
- Eventueel 1 theelepel honing
Bereiding van de banoffeehavermout:
- Pel de banaan. Snijd in schuine plakken.
- Verwarm de kokosolie in een koekenpan. Zet het vuur niet te hoog. Leg de plakjes banaan hierin. Bak de banaan tot ze goudbruin zijn, keer om en bak de andere kant ook goudbruin (ongeveer 8 minuten in totaal). Voeg eventueel op het einde de honing toe om de bananen te karameliseren.
- Hak de noten grof en voeg ze toe aan de banaan, zodat deze kunnen roosteren.
- Zet ondertussen de havermout met de melk en de koekkruiden/kaneel op laag vuur. Roer vaak even met een lepel door totdat je havermoutpap krijgt.
- Doe de helft van de gebakken bananen bij de havermout. De banaan is erg zacht, waardoor je het makkelijk door de havermout kan roeren.
- Doe de bananenhavermout in een kom. Garneer met de overige plakjes banaan, de noten en de rozijnen. Geniet van je gezonde en lekker ontbijtje!
Wat vond je van dit recept? Heb je het uitgeprobeerd? Ik hoor het graag! Laat een reactie achter hieronder of volg me op facebook, instagram en pinterest.
Comments