De goedheiligman is weer in Nederland, het snoepgoed ligt volop in de winkels, het is heerlijk koud buiten, de kinderen in de klas zijn druk en ik ben weer volop cadeaus aan het shoppen. Ja hoor, de feestdagen staan om de hoek!
Zelfs bij mij komt het snoepgoed en zoete zooi af en toe mijn neus uit. Ik heb om deze reden een hartig zalmhapje bedacht om met Sinterklaas op tafel te zetten. Het is niet moeilijk, maar het ziet er wel feestelijk uit. Dit zalmhapje met filodeeg heb je zo gemaakt; de oven doet de rest. Het is echt comfortfood, dat ook op een warme lentedag nog super lekker is. Een Sinterklaashapje dat je dus het hele jaar kan maken. Het is ook een geweldig voorgerecht!
Sinterklaas’ zalmhapjes
Voor 5 stuks | 15 minuten + 20 minuten in de oven
Ingrediënten
- 10 bladen filodeeg
- 200 gram zalmfilet zonder huid
- 50 gram roomkaas
- 3 takjes basilicum
- Sesamzaadjes naar smaak
- Olijfolie
- Peper & zout
- cupcake vorm
- eventueel wat touw voor decoratie
Wat moet je doen
- Laat het filodeeg ontdooien zoals aangeven op de verpakking. Filodeeg is heel kwetsbaar, dus ontdooi het langzaam!
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Hak de basilicum fijn. Meng de basilicum met de roomkaas. Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd de zalm filet in gelijke stukken. Zorg ervoor dat het in een cupcakevorm past.
- Vet de cupcakevorm in met wat olijfolie. Je gebruikt 5 van de vormpjes.
- Vet een vel filodeeg in met de olijfolie, doe hier wat peper en zout over. Leg er een ander vel filodeeg overheen. Vet deze ook in met de olijfolie. Leg het filodeeg in een opening van de cupcakevorm. Doe dit alles nog 4 x.
- Schep in elk filodeeg pakketje een lepel roomkaas en leg er een plakje zalm op.
- Draai de pakketjes dicht, zodat het op een zakje lijkt.
- Besprenkel met nog wat olijfolie en maak het af met wat sesamzaadjes.
- Bak de zakjes voor 15-20 minuten in de oven. Hou ze goed in de gaten. Als ze goudbruin zijn, zijn ze klaar!
- Na het bakken kan je er een stukje touw omheen doen, zo lijkt het echt op de zak van Sinterklaas.
Tips & Tricks
- Mocht je bang zijn dat de onderkant van het filodeeg niet goed kan garen (door het vocht uit de roomkaas kan dit gebeuren), kan je ervoor kiezen om een klein beetje paneermeel onder de roomkaas te strooien. Dit vangt het vocht op!
- Snijd de zalm niet te klein, anders wordt hij droog in de oven.
- Ook lekker: dille i.p.v. basilicum.
- Hou het filodeeg goed vochtig, bijvoorbeeld onder een vochtige theedoek. Als het uitdroogt breekt het, waardoor je de zakjes niet dicht kunt draaien.
Wil je nog meer ideeën voor hartige recepten met Sinterklaas? Bekijk dan ook eens mijn recept voor een hartige banketstaaf.
Wat vond je van Sinterklaas’ zalmhapje met filodeeg? Heb je het uitgeprobeerd? Ik hoor graag wat je ervan vond! Laat een reactie achter hieronder of volg me op facebook, instagram en pinterest.
Comments