Feestelijk, lekker en makkelijk voor te bereiden deze cheesecake. Dit is een ideaal dessert voor een diner, zoals het kerstdiner. Ik vind dit de lekkerste cheesecake die er is. De bodem wordt gemaakt van oreokoekjes, wat sowieso al een feest is. Door de rest van de cheesecake fris te houden, is het niet te zwaar. Een tip, druk de bodem niet te hard aan als je de cheesecake maakt in kleine glaasjes. Het eet dan erg lastig, geloof me, ik spreek uit ervaring. Als je 1 grote cheesecake maakt, druk hem dan juist wel goed aan. Wil je dit nagerecht een aantal dagen van te voren maken? Dat kan! Afgedekt in de koelkast is het zo 3 dagen houdbaar. Garneer de vruchten wel pas op het laatste moment. Hou er bij het maken van de taart rekening mee dat het zeker nog 4 uur in de koelkast moet opstijven.
Wat heb je nodig voor 1 taart of 8 glaasjes:
- 200 gram oreokoekjes
- 100 gram gesmolten boter
- 125 ml melk
- 1 vanillestokje
- 100 gram suiker
- 2 eieren
- 3 blaadjes gelatine
- 185 gram roomkaas (naturel)
- 1 citroen
- 1 snufje zout
- 250 ml slagroom
- 150 gram seizoensfruit (zelf vind ik frambozen en/of aardbeien het lekkerst)
- Eventueel: pure chocolade naar smaak
Bereiding:
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dit is vooral bij de roomkaas erg belangrijk.
- Bekleed de springvorm met bakpapier. Maak het gerecht in glazen, boter deze dan aan de onderkant eerst even in.
- Verkruimel de koekjes, meng hier de boter door. Schep het mengsel in de springvorm of glazen en druk aan. Zet in de koelkast, terwijl je de vulling maakt.
- Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Breng de melk en de vanille in een pannetje aan de kook.
- Splits de eieren en klop de eidooiers met de suiker goed los. Voeg beetje bij beetje de warme melk toe en roer tot alle suiker is opgelost.
- Schenk het mengsel terug in de pan en zet de pan op het vuur. Verwarm het mengsel tot 80 ºC. Het mengsel moet binden tot het een crème is geworden, maar mag absoluut niet koken. Dan gaan de eieren schriften. Haal vervolgens van het vuur.
- Week de gelatine in koud water, tot ze zacht zijn. Roer dit door de crème. Roer de roomkaas en het snufje zout erdoor als het mengsel wat is afgekoeld. Probeer er voor te zorgen dat beide mengsels niet teveel verschillen qua temperatuur, anders gaat het schiften.
- Toch geschift? Geen paniek! Zet de kom in een bak warm water en roer goed door. De temperatuur wordt hierdoor gelijkwaardig. Je kunt het voor de zekerheid nog zeven.
- Rasp de schil van de citroen erboven en roer alles goed door.
- Klop de slagroom lobbig, kwark dikte. Voeg hier de crème aan toe. Vouw dit door elkaar. Roer niet teveel, dit gaat ten kosten van de luchtigheid. Schenk dit in de vorm(pjes). Tik het een aantal keer op het werkblad, om de luchtbellen te verwijderen.
- Zet dit minimaal 4 uur in de koelkast.
- Verdeel het fruit over de cheesecake. Maak met een dunschiller chocolade slierten, door de chocolade te ‘raspen’, verdeel deze over de taart. Eet smakelijk!
Wat vond je van dit recept? Laat een reactie achter of volg me facebook, instagram of pinterest!
Comments