Het heerlijk avondje is bijna gekomen, nog iets meer dan een week! Ik hou van Sinterklaas. Het is gezellig, je bent met familie, er is veel snoepgoed en er zijn cadeautjes. Wat wil je nog meer? Op mijn stagescholen vind ik het ook altijd geweldig om Sinterklaas mee te maken. De kinderen zijn zo enthousiast. De gezichtjes als ze hun cadeautje mogen uitpakken, is het mooiste wat er is! Hun geluk kan niet op. En daar gaat het toch allemaal, die gelukkige, glimlachende gezichten van de kinderen?
Met Sinterklaas wordt er ook heel wat gegeten en gesnoept. Alles is daarbij zoet. Super lekker, maar wat hartigs op tafel in sinterklaassfeer is ook wel heel fijn voor de afwisseling. Zo is het recept voor deze hartige banketstaaf ontstaan. Het is makkelijk om te maken en vrij gezond. Door de filodeeg is het minder vet dan met het gebruik van bladerdeeg. Daarnaast is hij vegetarisch. Je kunt het vormen in elke letter die jij wilt, maar de ‘S’ vindt ik persoonlijk wel zo makkelijk. Je kunt hem ook gewoon recht houden, de smaak blijft hetzelfde. Ik wens jullie allemaal een hele fijne Sinterklaas!
Hartige banketstaaf met spinazie en feta
Bereidingstijd: 15 minuten + 20 minuten wachttijd
Ingrediënten voor 1 banketstaaf:
- 8 plakken filodeeg
- 300 gram spinazie (diepvries of vers)
- 100 gram fetakaas
- 2 eieren
- 50 gram geraspte, oude kaas
- Handje pijnboompitten
- Paprikakruiden
- Olijfolie
- Peper & zout
Wat moet je doen:
- Zorg dat de filodeeg is ontdooit. Dit gaat het beste in de koelkast. Zorg wel dat de filodeeg vochtig blijft, ook als je hem uit de koelkast haalt. Een vochtige theedoek doet wonderen!
- Bak de spinazie aan (geslonken is goed!) en laat hem daarna goed uitlekken, laat iets afkoelen.
- Rooster de pijnboompitten zonder olie of boter in een koekenpan. Hou dit goed in de gaten, het kan heel snel gaan.
- Breek de feta in kom. Meng hier de eieren, de kaas, de pijnboompitten en de paprikapoeder door. Roer als laatste de spinazie door het mengsel.
- Leg 4 plakjes filodeeg onder elkaar. Bestrijk met olie. Verdeel wat peper en zout over het filodeeg. Verdeel de andere 4 plakjes filodeeg erover. Bestrijk ook deze met olie, peper en zout.
- Leg het spinaziemengsel in een lijn het midden van het filodeeg. De zijkanten zijn dus vrij van vulling. Zorg ook dat het mengsel niet tot boven- en onderaan komt, anders kan hem niet dichtmaken.
- Maak eerst de boven en onderkant dicht, door deze naar binnen te vouwen. Rol het filodeeg voorzichtig op, zorg dat de naad naar beneden ligt op de bakplaat. Nu kan je hem vormen in de letter die jij wilt.
- Bestrijk nogmaals met wat olijfolie.
- Bak de hartige banketstaaf voor ongeveer 20 minuten in de oven of tot hij goudbruin en knapperig is.
- Snijd de hartige banketstaaf in stukken. Hij kan perfect op de borreltafel of bij een diner.
Tips & Tricks:
- Varieer gerust met de vulling. Je kunt andere noten gebruiken, maar een andere kaas kan ook prima!
- Warm is hij het allerlekkerst, maar koud kan het ook nog prima worden gegeten.
Nog zo’n lekker hapje maken met filodeeg? Wat dacht je van deze geitenkaashapjes met romige honingsaus!
Wat vond je van dit recept? Heb je het uitgeprobeerd? Ik hoor graag wat je ervan vond! Laat een reactie achter hieronder of volg me op facebook, instagram en pinterest.
Comments