• HOME
  • RECEPTEN
    • Hoofdgerechten & Pasta’s
    • Lunch & Brood
    • Traktaties & Snacks
    • Taart & Koek
    • Ontbijt & Drankjes
    • Salades & Bijgerechten
    • Nagerechten & IJs
    • Voorgerechten & Amuses
    • Sauzen & Dips
  • ABOUT
  • & More
Tante Pollewop

Hoofdgerechten & Pasta's

Oud Hollandse Erwtensoep

klassieke erwtensoep

Zo halverwege november krijg ik weer het gevoel van winter. Overal draait het om de Sint en buiten is het alweer aardig fris. Ik vind het een heel gezellige tijd en mijn huis staat dan ook vol met kaarsjes, lichtjes en spulletjes om het helemaal winters te maken. Qua eten krijg ik steeds meer zin in echt comfortfood: stoofpotten, stamppotten, zoete lekkernijen en soep! Soep is toch wel het allerlekkerst tijdens koude dagen. Vooral een echte Oud Hollandse erwtensoep. Het duurt even voordat hij klaar is, maar dan heb je ook wat! Veel werk is het niet, maar je moet vooral geduld hebben. Hij moet een paar uur opstaan, maar dan ben je er nog niet. Erwtensoep wordt namelijk het lekkerst als je het een dag met rust laat en het op een koude plek zet. Een nachtje in de schuur doet wonderen. De erwtensoep verandert dan in echte snert. Het is dan nog veel lekkerder!

oud hollandse erwtensoep

Oud Hollandse Erwtensoep

Aantal porties: 10 (het is een hele grote pan vol)
Bereidingstijd: 30 minuten + 1,5 uur kooktijd + het liefst een dag en een nacht wachttijd

klassieke erwtensoep

Ingrediënten:

  • 500 gram spliterwten
  • 200 gram ontbijtspek of zuurkoolspek aan 1 stuk
  • 500 gram krabbetjes
  • 3 liter water
  • 2 winterwortels
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 prei
  • 3 aardappels
  • 1 knolselderij (klein)
  • 5 takjes bladselderij
  • 1 rookworst

Wat moet je doen:

  1. Brent de spliterwten, de spek en de krabbetjes met het water aan de kook. Schep het schuim dat boven komt drijven weg met een schuimspaan. Zet het vuur laag.
  2. Schil de wortels, de aardappels en knolselderij. Snijd in blokjes.
  3. Pel de ui en knoflook, snipper grof.
  4. Halveer de prei in de lengte, spoel schoon onder kraan en snijd hem in halve ringen.
  5. Haal de blaadjes van de bladselderij.
  6. Voeg de groenten en de bladselderij toe aan de soep. Laat de soep voor 1,5 uur rustig koken. Roer af en toe goed door.
  7. Schep na de 1,5 uur het vlees uit de soep. Verwijder het bot uit de krabbetjes. Snijd de krabbetjes en het spek in blokjes.
  8. Roer het vlees weer door de soep en breng het geheel op smaak met peper en zout.
  9. Je kunt de soep nu serveren met de rookworst, maar hij wordt nog beter als je hem een dag en nacht laat staan op een koele plek.
  10. Heb je kunnen wachten? Warm de soep dan weer op. Snijd ondertussen de rookworst in plakjes en voeg deze toe aan de soep. Laat dit nog goed mee verwarmen.

Oud Hollandse Erwtensoep

Hou je ook zo van heerlijke, dikke soepen? Dan moet je deze gumbo ook eens proberen!

Wat vond je van dit recept voor Oud Hollandse erwtensoep? Heb je het uitgeprobeerd? Ik hoor graag wat je ervan vond! Laat een reactie achter hieronder of volg me facebook, instagram en pinterest.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment
Previous
Next

Comments Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, welkom!

Wat leuk dat je op mijn blog bent! Ik ben Mylène en ik ben 26 jaar oud. Ik ben gek op koken en alles wat met eten te maken heeft. Deel jij deze interesse met mij? Dan zit je op deze blog goed! Ik hoop dat je de recepten net zo lekker vindt als ik. Heel veel kookplezier! Lees hier meer over mij.

 

Zoeken

laatste nieuwe recepten

  • Avocado spaghetti met courgette en garnalen
  • Havermoutmuffins met banaan
  • Gezonde Eiersalade
  • Ontbijt-Kwarktaart met Frambozen
  • Healthy Sloppy Joe

SOCIAL

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Categorieën

  • & More
  • Hoofdgerechten & Pasta's
  • Lunch & Brood
  • Nagerechten & IJs
  • Ontbijt & Drankjes
  • Salades & Bijgerechten
  • Sauzen & Dips
  • Taart & Koek
  • Traktaties & Snacks
  • Voorgerechten & Amuses

Copyright 2023 Tante Pollewop | The Roar Studio

 

Reacties laden....