Stoofperen zijn echt favoriet hier in huis. Ik maak ze heel vaak. Ook al is het schillen echt monnikenwerk, het heeft ook wel weer iets ontspannends. Ik vind de geur als ze aan het stoven zijn echt heerlijk, het ruikt naar winterse gezelligheid. Het hele huis ruikt geweldig.
Stoofperen worden altijd met wijn of port gemaakt. Ik vind dit zelf echt super lekker, maar flessen wijn zijn prijzig en door de alcohol is het niet voor iedereen geschikt. Het grootste gedeelte kookt wel weg, maar de wijnsmaak vinden kinderen niet altijd even lekker. Ik heb een heerlijk alternatief bedacht, namelijk ‘alcoholvrije stoofpeertjes‘. De wijn wordt vervangen door zwarte bessensap (kan een combi zijn met andere soorten fruit, als het maar 100% fruit is). Zorg dat het sap ongezoet is, voeg liever zelf wat suiker toe. Op deze manier heb je de hoeveelheid suiker in de hand en wordt het waarschijnlijk een stuk gezonder. Zo kan iedereen (mee)genieten van heerlijke stoofperen. Geloof mij, je gaat die wijn en/of port echt niet missen.
Alcoholvrije stoofpeertjes
Bereidingstijd: 20 minuten (schillen...) + 1,5 uur wachttijd
Ingrediënten
- 1 kilo Gieser Wildeman stoofperen
- 1 liter zwarte bessensap (in combinatie met ander fruitsap kan ook, als het maar 100% fruit is, geen toegevoegde suikers)
- 50 gram suiker
- 1 steranijs
- een laurierblad
- 1 kaneelstokje of een theelepel kaneelpoeder
- 2 kruidnagels
Wat moet je doen:
- Schil de peren. Ik kies er altijd voor om ze daarna in vieren te snijden en het klokhuis te verwijderen. Dit is gewoon een stuk praktischer aan tafel. Wil je hele peertjes? Schil dan de peren, maar laat het steeltje eraan.
- Doe de peren in een grote pan en voeg het sap, de suiker en specerijen toe. Ik steek vaak de kruidnagels in het laurierblad, zo kan ik het er weer makkelijk uitvissen aan het eind.
- Doe de deksel op de pan en laat de stoofperen op laag vuur voor ongeveer 1,5 uur stoven.
- Roer af en toe in de pan. Proef eventueel een peertje om de gaarheid te checken en om te proeven of ze zoet genoeg zijn.
Tips & Tricks
- Wil je een mooi glaslaagje om de peertjes? Meng dan een eetlepel maïzena met wat water en voeg dit toe aan de pan, roer door. Dit laat het vocht wat indikken waardoor en een glaslaagje om de peertjes komt.
- Bewaar de peertjes in de koelkast in een afgesloten bak, je kan ze zo een week goed houden. Invriezen kan ook prima, zo heb je er nog langer plezier van!
Nog zo’n lekker najaarsrecept: suikervrije appelcompote! Ook heerlijk bij winterse gerechten, net als de alcoholvrije stoofpeertjes. Heb je veel stoofperen over? Maak dan eens deze heerlijke havermoutpap met stoofpeertjes!
Wat vond je van dit recept? Heb je het uitgeprobeerd? Ik hoor graag wat je ervan vond! Laat een reactie achter hieronder of volg me facebook, instagram en pinterest.
Comments