
Het is herfst en dat is de mooiste tijd van het jaar! De wereld is oranje/geel/bruin van de bladeren, de kaarsjes kunnen weer aan, er zijn geweldige groentes in het seizoen zoals pompoen en de appels zijn nu op zijn allerlekkerst! Daarom vandaag het recept voor ‘suikervrije appelcompote met kaneel en rozijnen‘.
In mijn kindertijd woonde mijn opa en oma in het huis onder ons. Zij hadden een grote tuin, waar ik dan ook vaak te vinden was. Mijn oma had geweldige appelbomen staan en elke herfst maakte ze daar appelmoes van. Hele ladingen kwamen naar ons toe. Ook toen wij allang naar Hoek van Holland waren verhuist, kregen we nog elke herfst de appelmoes van oma. Deze vroren we dan in, zo hadden we er maanden lang plezier van. Dit kan trouwens prima met appelmoes of appelcompote.
Nu ik zelf veel kook maak ik ook graag appelmoes, maar nog liever appelcompote. Die is wat grover en dan heb je nog lekkere, zachte stukjes appel in de moes. Suiker erin vind ik zonde, want appels zijn al vrij zoet van zichzelf. Zeker in het seizoen. Mocht je het toch niet zoet genoeg vinden, kan je altijd wat poedersuiker of honing toevoegen, die lossen beide mooi op in de moes. Liever appelmoes? Pureer hem dan na 15 minuten fijn en voeg daarna de rozijnen toe.
Wil je de suikervrije appelcompote langer dan een week bewaren? Dit kan je doen in een steriele weckpot. Giet de warme appelcompote in de weckpot, laat deze een paar uur op zijn kop staan. Draai de pot weer goed en zet hem weg, zo kan je het maanden bewaren. Ook invriezen kan prima!
Wat heb je nodig voor een flinke portie suikervrije appelcompote:
- 6 appels (Elstar, Jonagold, Goudreinet of een mix hiervan)
- 1 eetlepel kaneel
- Handje rozijnen
- Citroensap, naar smaak
Bereiding van de suikervrije appelcompote:
- Schil de appels en snijd ze in blokjes.
- Doe de appels en, wat citroensap en de kaneel in een kookpan met een flinke scheut water (zo’n 100 ml), dit helpt de appels om te gaan koken.
- Zet het vuur aan en breng aan de kook. Zet het vuur laag, zet de deksel schuin op de pan en laat zijn 15 minuten koken. Hou het goed in te gaten en roer regelmatig. Hoe langer hij kookt, de fijner de compote wordt. Aan jou de keus.
- Voeg halverwege de kooktijd de rozijnen toe.
- Zet het vuur uit en breng eventueel op smaak met nog wat citroensap en/of zoetstof (poedersuiker of honing). Proef eerst even of je dit nodig vindt! Persoonlijk vind ik suiker overbodig.
- Weck de appelcompote (zie beschrijving bovenaan het recept) of laat hem afkoelen. In de koelkast kan je hem afgedekt een week bewaren. Zelf vind ik hem koud het lekkerst!
Ben je nog op zoek naar dessert voor in de herfst? Wat dacht je dan van deze makkelijke appelcrumbles?
Wat vond je van dit recept? Heb je het uitgeprobeerd? Ik hoor graag wat je ervan vond! Laat een reactie achter hieronder of volg me op facebook, instagram en pinterest.
Pas toevallig nog appelmoes gemaakt en ook met verse appels uit oma’s achtertuin! En vervolgens als toetje met verkruimelde bitterkoekjes en slagroom.. Oma’s recept uiteraard 😉
Ha Chantal, dat klinkt echt heerlijk! Appels uit de tuin van oma blijven toch de lekkerste, net als oma’s recepten trouwens?