Ik wil graag gezond blijven eten, maar in de hectiek van het afstuderen is dat lastig. Ik maak daarom graag wat gezonde cakes. Deze bewaar ik in porties in aluminiumfolie in de vriezer. Ideaal! Deze gezonde appelcake met kaneel is mijn nieuwste ontdekking. Ik eet hem graag tussendoor bij een kopje thee, als vervanging voor een boterham bij de lunch of zelfs als ontbijt!
De meeste gezonde cakes worden gemaakt met banaan. Niks mis mee, ik ben fan van bananenbrood. Als je echter vaker gezond wilt bakken, kan je die bananensmaak zat worden. Dat heb ik in ieder geval wel. Door ongezoete appelmoes te gebruiken, hoef je ook geen boter en suiker toe te voegen. Het is een ideale vervanging voor die banaan!
Gezonde appelcake met kaneel en rozijnen
Voor 8 stukjes | 10 minuten + 50-60 minuten wachttijd
Ingrediënten
- 4 eieren
- 140 gram havermout
- 60 gram amandelmeel
- 2 theelepels bakpoeder
- 4 theelepels kaneel (je kunt ook 2 theelepels kaneel en 2 theelepels koekkruiden gebruiken)
- Snufje zout
- 350 gram ongezoete appelmoes
- 1 eetlepel agavesiroop (honing kan ook)
- 1 appel
- Klein handje rozijnen
- 40 gram noten+ extra voor garneren (ik gebruikte pistachenoten, omdat ik deze nog had liggen. Maar een andere soort noot is ook prima.)
- Een springvorm van 18 centimeter of een cakevorm
Wat moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet de (spring)vorm in en bekleed deze met bakpapier.
- Klop de eieren los in een mengkom.
- Voeg de havermout, de amandelmeel, de bakpoeder, het kaneel en het zout toe en roer het door elkaar.
- Voeg de appelmoes en de agavesiroop toe en meng alles goed.
- Snijd de appel in blokjes. Hak de 40 gram noten grof.
- Meng de appel, de rozijnen en de noten door het cakebeslag.
- Stort het cakebeslag in de vorm en maak de bovenkant egaal met een spatel of lepel.
- Garneer met de overgebleven noten (als je grote noten gebruikt, bijvoorbeeld walnoten, hak ze dan nog even grof).
- Zet de cake voor 50-60 minuten in de oven. Prik er met een satéprikker in. Als deze er schoon uitkomt is je cake klaar.
- Laat de cake even afkoelen, al is hij warm ook heerlijk! (Snijd alleen niet zo makkelijk ;-))
Tips & Tricks
- Deze cake kan je prima per stukje invriezen. Zo heb ik altijd een gezond tussendoortje in je vriezer liggen.
- Je ook andere zoetstoffen gebruiken en ook met de noten kan je variëren.
- De agavesiroop kan ook worden weggelaten, dan is je taartje minder zoet, maar wel gezonder.
Wil je nog meer ideeën voor gezonde cakes? Bekijk dan ook eens mijn recept voor bananenbrood en deze appel-peercake.
Wat vond je van de gezonde appelcake met kaneel? Heb je het uitgeprobeerd? Ik hoor graag wat je ervan vond! Laat een reactie achter hieronder of volg me op facebook, instagram en pinterest.
Comments