Het is bijna kerst! Ik vind de kerst altijd een erg gezellige tijd. Ik ben er de laatste tijd minder mee bezig dan andere jaren, dit komt doordat het school best druk is en kerst ineens heel dichtbij is. Gelukkig is vandaag de vakantie begonnen en kan ik eindelijk een kerstrecept met jullie delen. Het zijn traditionele kerstkoekjes versierd met glazuur, oftewel gingerbread man! Ik vind ze altijd erg feestelijk en geef ze dan ook vaak weg als cadeau in deze tijd.
Het leuke is dat je ze elke vorm kunt geven. Als je een rond koekje mooi versiert kan het ook heel feestelijk zijn. Met een gat erin heb je een mooi kerstkransje. Ik heb ze ook in een stervorm gemaakt, ziet er erg chic uit. Glazuur kan je maken met eiwit en poedersuiker, met water en poedersuiker of je koopt het kant en klaar. Allemaal vrij simpel!
Een paar jaar geleden heb ik stekers gekregen voor de mannetjes. Dat vond ik een leuk cadeau, ik maak deze gingerbread koekjes dan ook elk jaar. Het deeg is heel simpel te maken, het enige waar je rekening mee moet houden is de rusttijd van wel 4 uur. Ik heb het deeg de avond van tevoren gemaakt en in de ochtend de koekjes gemaakt. Dit is ook een heel leuk koekje om met kinderen te maken. Ze kunnen de gingerbread koekjes met het glazuur mooi versieren.
Bereidingstijd: 15 minuten + 4 uur en 20 minuten wachttijd + onbeperkt decoreer tijd.
Wat heb je nodig voor ongeveer 40 koekjes:
- 160 gram bruine basterdsuiker
- 225 gram boter, op kamertempratuur
- 160 gram stroop (bijv. pannenkoekenstroop)
- 1 eidooier, op kamertempratuur
- 1 ei, op kamertempratuur
- 500 gram bloem
- 2 eetlepel kaneel
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 1 theelepel nootmuskaat (liefst verst geraspt)
- Mespuntje zout
Bereiding:
- Meng de basterdsuiker met de boter romig. Meng hier de stroop door.
- Voeg de eieren beetje voor beetje toe. Blijf roeren totdat ze helemaal zijn opgenomen.
- Meng de bloem met de kaneel, gember, nootmuskaat en zout in een andere kom door elkaar.
- Roer dit beetje bij beetje bij het natte mengsel. Dit gaat het makkelijkst in een keukenmachine, maar je kan natuurlijk ook je handen gebruiken.
- Het deeg blijft plakkerig aanvoelen. Het moet dan lang in de koelkast om het te kunnen verwerken. Pak het deeg in met folie. Sla het deeg goed plat. Zo koelt het beter af en wordt het sneller stevig. Het deeg moet minimaal vier rusten in de koelkast.
- Als het deeg gerust is, verwarm je de oven voor op 160 ºC.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol uit, dit gaat het makkelijkst als je het deeg in tweeën deelt. Mijn aanrecht was te klein voor één grote plak deeg. Bestuif de werkbank en de deegroller met bloem. Je mag het deeg redelijk dun uitrollen, een paar millimeter is prima. Blijf goed bloemen, wat het plakt snel vast!
- Steek de figuurtjes uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de figuurtjes voor ongeveer 20 minuten in de oven. Na het afkoelen zullen ze hard worden.
- Laat de koekjes goed afkoelen. Je kunt ze zo al prima eten. Om ze te versieren gebruik je glazuur. Ik heb alleen witte gebruikt en de knoopjes zijn eetbare versieringen.
- Laat het glazuur goed drogen en je gingerbread koekjes zijn klaar!!
Heb je dit recept geprobeerd? Ik hoor graag wat je ervan vond! Laat een reactie achter hieronder, op facebook of instagram!
Comments