Om eerlijk te zijn kocht ik altijd mijn cruesli kant-en-klaar in een doos in de supermarkt. Op mijn kook bucketlist stond al een hele tijd het plan om zelf granola maken, of te wel cruesli. Speciaal voor de blog is dit er eindelijk van gekomen. Nu wil ik nooit meer cruesli uit een pak. Zelf maken is niet alleen een stuk gezonder, maar ook veel lekkerder! Aangezien je precies weet wat er in je cruesli gaat, weet je zeker dat je niks binnen krijg wat je niet binnen wilt krijgen.
Je kan goed experimenteren met cruesli. Houd je niet van amandelen of pecannoten? Gebruik dan noten die je wel lekker vindt! Varieer met verschillende soorten gedroogd fruit, zoals ananas, cranberry, banaan en rozijnen. Je kan ook andere zoetstoffen kiezen in plaats van honing kan je ook ongeraffineerde suiker, ahornsiroop of agavesiroop gebruiken. Doe vooral wat jou lekker lijkt!
Om de tijd hoef je het niet te laten, binnen een half uur heb je een geweldige bak vol met heerlijke cruesli! Serveer het bijv. met een bakje Griekse yoghurt, honing en extra noten of eet hem gewoon zonder iets erbij, want zo lekker is hij.
Wat heb je nodig voor 2 potten vol:
- 200 gram havervlokken (of havermout)
- 50 gram sesamzaad
- 50 gram amandelen
- 50 gram pecannoten
- 20 gram pompoenpitten
- 80 gram gemalen kokos
- 50 gram honing
- 80 gram kokosolie
- 1 snufje zout
- 1 theelepel vanille extract
- Gedroogd fruit (ik heb ananas, rozijnen en banaan gebruikt)
Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakblik met bakpapier. Smelt de kokosolie in een pannetje en zet dit even aan de kant. Hak de noten grof. Meng alle ingrediënten, behalve de kokosolie en het gedroogde fruit, in een kom. Voeg hierna de kokosolie toe en meng dit er goed doorheen. Het is handig om je handen hierbij de gebruiken. Verdeel de kokos cruesli over een bakplaat.
Bereiden:
Bak de cruesli in 20 minuten goud bruin. Schep het mengsel zeker 3 keer om. Houd het goed in de gaten, want niet elke oven in hetzelfde. Voeg na het bakken het gedroogde fruit toe. Laat het goed afkoelen. Bewaar de kokos cruesli in een luchtdichte verpakking, zoals een weckpot. Geniet ervan!
Heb je ook zelf cruesli gemaakt? Vertel! Laat een reactie hieronder achter of volg me via facebook, instagram of pinterest.
leontien zegt
Ha Mylene, geweldige blog heb je! Ik zat jouw zelfportret na te kijken en ontdekte zo jouw blog. Wij delen dezelfde passie voor koken. Mijn motto: duurzaam genieten. Niet vullen maar voeden.
Ik maak ook zelf mijn cruesli. Tip voor jou: week de noten een nachtje in water alvorens je ze gaat bewerken. En zet de oven op 150 graden in plaats van 200 graden. Bij hoge temperaturen komen er schadelijke stoffen vrij. Met 150 graden en een half uur oventijd bereik je hetzelfde resultaat.
Groet,
Leontien Dekker
Mylene van Pelt zegt
Ha Leontien!
Bedankt voor de leuke reactie! Ik zal de tips zeker meenemen. De volgende keer ga ik het uitproberen.
Groetjes van Mylène