Deze jamkoeken zijn makkelijk en echt super lekker. Om te variëren kan je gebruik maken van verschillende soorten jam. Zelf vind ik frambozenjam erg lekker, maar alles is natuurlijk mogelijk! De inspiratie komt uit een recept van Rudolph van Veen, wat natuurlijk een super goede bakker is. Uit dit recept haal je makkelijk genoeg deeg voor 20 koekjes. Zelf maak ik ze altijd lekker groot. Dan kan ik mezelf voorhouden dat ik echt maar 1 koekje op heb. De jamkoeken zijn zeker een paar dagen houdbaar in een luchtdichte verpakking, maar ik durf te wedden dat dat niet nodig is! Enjoy!
Bereidingstijd 15 minuten + 90 minuten wachttijd
Wat heb je nodig voor 20 jamkoeken:
- 265 gram roomboter
- 1 vanillestokje
- 200 gram witte basterdsuiker
- 1 eidooier
- 1 ei
- 280 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- mespuntje zout
- 100 gram jam naar keuze
Bereiding van de jamkoeken:
- Halveer het vanillestokje in de lengte. Schraap het merg eruit.
- Mix de boter, vanille en basterdsuiker luchtig. Dit gaat met makkelijkst met een keukenmachine of mixer.
- Meng de eidooier en het ei door het boter mengsel, zorg dat het goed is opgenomen.
- Meng de bloem met de bakpoeder en het zout.
- Kneed het bloemmengsel beetje bij beetje door de boter en eieren. Blijf kneden tot er een egaal deeg ontstaat. Het deeg is vrij nat, schrik hier niet van.
- Rol het deeg tot lange pik. Verpak de pil in plasticfolie en laat het minstens een uur rusten in de koelkast. Zo kan je het later beter verwerken.
- verwarm de oven om 180ºC.
- Verdeel het deeg in ongeveer 20 stukken en rol deze tot bolletjes.
- Verdeel de bolletjes over een met bakpapier beklede bakplaat.
- Druk ze met je handen iets platter.
- Maak in het midden van het koekje in een kuiltje (maak het deeg niet kapot!), dit kan je bijvoorbeeld doen met je vinger.
- Schep met een theelepel in elk koekje een beetje jam.
- Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Geniet ervan!
Heb je dit recept geprobeerd? Wat vond je er van? Ik hoor het heel graag! Laat een reactie achter hieronder, op facebook of instagram.
Comments