Als ik eerlijk ben, had ik tot een paar weken geleden nog nooit linzen op. Ik hou dus echt niet van bonen. Zo’n velletje en dan POP! korrelige brei. Ik hou er gewoon niet van, misschien kwestie van meer eten. Ik had gehoord dat linzen op bonen lijken, dus die had ik ook geschrapt uit mijn dieet. Aangezien ik soms dingen moet doen die ik nog nooit heb gedaan, wilde ik linzen gaan proberen. Als een soort begin van een reis om ooit bonen te gaan eten. Ik kwam uit op linzensoep.
Ik vond deze linzensoep super lekker! Het is een Marokkaanse soep, met een pittige, kruidige smaak. Ik vond het zelf erg lekker om er nog wat Griekse yoghurt door te doen. Aangezien ik toch een Hollander blijf, heb ik bij de linzensoep pita’s met kaas bij geserveerd om te dopen in de soep. Deze soep is hartverwarmend en zeker een aanrader zo aan het eind van de winter.
Bereidingstijd 20 minuten + 45 minuten wachttijd
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 200 gram linzen (rood)
- 1 grote ui of 2 kleine uien
- 1 rode peper
- 2 aardappels
- 1 winterwortel
- 400 gram tomatenblokjes (blik)
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 ½ theelepel kurkuma
- ½ theelepel gemberpoeder
- ½ theelepel korianderpoeder
- ½ theelepel komijnpoeder
- 2 groentebouillonblokjes
- 700 milliliter water
- Handje verse peterselie of koriander
- 4 eetlepels Griekse yoghurt of zure room (optioneel)
Bereiding van de linzensoep:
- Was de linzen goed.
- Snijd de ui en peper fijn.
- Snijd de winterwortel en aardappels in blokjes.
- Doe een scheut olie in een soeppan en fruit hierin de ui en rode peper in aan. Voeg de paprikapoeder, kurkuma, gemberpoeder, korianderpoeder en komijnpoeder toe. Laat dit een paar minuten mee fruiten. Blijf goed roeren.
- Voeg de linzen, de wortel, de aardappel, de tomatenblokjes, de bouillonblokjes en het water toe. Breng het geheel aan de kook. Zet de soep laag op.
- Laat de linzensoep drie kwartier zachtjes koken. Roer af en toe goed door.
- Als de linzensoep klaar is, is hij vrij dik geworden. Je kan er nog water bij doen om hem wat dunner te maken.
- Wil je een gladdere en romige linzensoep? Pureer dan de helft tot driekwart van de soep met een staafmixer voor een heerlijke structuur. Ik vind dit echt een aanrader.
- Garneer de linzensoep met verse peterselie of koriander en een eetlepel Griekse yoghurt of zure room.
- Lekker met pita’s kaas uit de oven.
TIP!
Wil je liever wel vlees in je soep? Bij de linzensoep past gerookte kip erg goed. Ik zou dit als garnering toevoegen. Tegelijk met de peterselie en Griekse yoghurt.
Heb je dit recept geprobeerd? Wat vond je er van? Ik hoor het heel graag! Laat een reactie achter hieronder, op facebook of instagram.
Comments