Ik heb het al eerder verteld, maar ik hou van de herfst. Het is mijn favoriete seizoen, vooral op het gebied van eten. De pompoen staat hier voor mij symbool voor. Met de mooie, oranje kleur haal je de herfst naar binnen, zo op je bord! De pompoentaart is een Amerikaanse klassieker. Hij wordt vaak gegeten met Thanksgiving, maar ook rond Halloween is het een perfecte taart. Pompoen en Halloween gaan natuurlijk hand in hand. Al is er niks engs aan deze taart, maar spannend is hij wel! Door de vanille en kaneel wordt deze taart onweerstaanbaar. Zeker de moeite waard, dit mooie herfst plaatje!
Wat heb je nodig voor 10 tot 12 personen:
Voor de bodem:
- 250 gram bloem + extra om te bestuiven
- 50 gram poedersuiker
- 125 gram ongezouten, koude boter, in kleine blokjes
- 1 ei
- een scheutje melk
- Zonnebloemolie om de springvorm in te vetten
Voor de vulling:
- 500 gram pompoen, geschild, zonder zaadjes, in blokjes van 2 centimeter
- 500 milliliter melk
- 200 gram rietsuiker
- 1 vanillestokje, in de lengte splitst, het merg eruit geschraapt
- 1 kaneelstokje
- 3 eieren
Voor het serveren:
- 250 milliliter slagroom
- 2 eetlepels poedersuiker
Bereiding:
- Zeef de bloem en poedersuiker in een grote mengkom. Werk de boter er met je vingers door tot het op grof broodkruim lijkt. Doe er het ei en de melk bij. Kneed het deeg tot een gladde bal. Kneed dit niet te lang, anders wordt de bodem taai.
- Stuif wat bloem op het deeg en op het werkvlak. Maak een dikke, platte schijf van het deeg, wikkel het in keukenfolie en het 30 minuten in de koelkast.
- Vet een springvorm in met de olie. Bestuif een schoon werkvlak met bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een dikte van een halve centimeter. Wikkel het deeg om de deegroller en rol dit af boven de springvorm. Druk het deeg goed in de randen. Snijd de overhangende randjes af, vul de eventuele gaatjes hier mee op. Prik met een vork gaatjes in de onderkant van het deeg, leg er een stuk keukenfolie op en zet de bodem voor 30 minuten in de vriezer.
- Verwarm de oven op 180°C.
- Doe de pompoen, de melk, de suiker, de vanille en het kaneelstokje in een pan en zet op matig vuur. Blijf voortdurend roeren en draai het mengsel laag zodra het kookt. Laat 15 minuten zachtjes koken terwijl je regelmatig roert, leg vervolgens de deksel scheef op de pan en laat nog 15 minuten zachtjes koken tot de pompoenstukjes zacht zijn. Haal de pan van het vuur en haal het kaneelstokje eruit. Mix met een staafmixer het mengsel voorzichtig tot een glad en zacht mengsel. Laat dit afkoelen en leg de deksel op de pan.
- Pak de taartbodem uit de vriezer en leg hier een stuk bakpapier in. Druk dit goed in de rand. Vul de bodem met ongekookte rijst (of bonen) en bak dit voor 10 minuten in de hete oven. Haal de rijst en het stuk bakpapier uit de bodem en zet de vorm nog 10 minuten terug in de oven tot het deeg stevig is. Laat de bodem volledig afkoelen en zet de oven terug naar 160°C.
- Kluts de 3 eieren. Meng dit door het afgekoelde pompoenmengsel en meng dit goed door elkaar. Schenk het mengsel in de deegbodem en zet de taart voor 40 minuten in de oven. Het kan ook langer duren, in mijn oven moest hij er zelf een uur in. Het oppervlak moet gestold zijn, hij mag niet meer wiebelen. De binnenkant mag nog wel een beetje lobbig zijn. Laat de taart afkoelen. Sla de slagroom tot yoghurtdikte met de poedersuiker. Serveer dit bij de taart. Bon appétit!
Wat is uw ultieme herfstgerecht? Laat het weten hieronder, of volg me op facebook, instagram of pinterest!
Comments