Sinterklaas is alweer een week in het land. Ik vind het altijd een gezellige, maar ook hectische tijd. Aan de kinderen in mijn klas merk ik de spanning die deze tijd met zich meebrengt. De gezelligheid overheerst gelukkig! De schoenen staan onder het bord, er is een thematafel vol cadeaus en de knutsels hangen voor het raam. Die goedheiligman slaat onze klas vast niet over!
Een van de fijnste dingen aan het kinderfeest is toch wel het snoepgoed. Krijg jij ook geen genoeg van kruidnoten? Dan is deze Kruidnoten Mandarijnen Cheesecake echt een aanrader! Daarnaast zijn de mandarijnen in deze tijd van het jaar op hun lekkerst. Kan niet misgaan dus! Ik was vorige week jarig, op de dag dat de Sint aankwam in zijn trein, dus de taart straalde op mijn feesttafel. Misschien voor jou wel een idee voor het Sinterklaasavondje op 5 december? Je kunt hem makkelijk 1 of 2 dagen van tevoren maken.
Kruidnoten Mandarijnen Cheesecake
Voor ongeveer 12 personen | 30 minuten + minstens 6 uur koelkasttijd
Ingrediënten
Voor de bodem:
- 200 gram kruidnoten
- 100 gram roomboter + extra om in te vetten
Voor de cheese laag:
- 300 ml slagroom
- 125 gram basterdsuiker
- 300 gram roomkaas (ik gebruikte philadelphia)
- 4 blaadjes gelatine
- 2 mandarijnen
- 100 gram grof gehakte kruidnoten
Voor de gelei:
- 250 ml mandarijnensap (pers ze uit en zeef daarna het sap!!)
- 30 gram kristalsuiker
- 3 blaadjes gelatine
Wat moet je doen
De bodem:
- Vet een springvorm goed in met wat boter.
- Maal de kruidnoten in een keukenmachine of in het molentje van een staafmixer fijn. Je kunt ze ook in een schone theedoek doen en er op slaan met een deegroller.
- Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron. Roer de boter door de gemalen kruidnoten. Roer goed door elkaar. Schep dit in de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van de lepel. Plaats de springvorm in de koelkast.
De cheese laag:
- Week de gelatine in koud water. Klop de slagroom met de basterdsuiker tot yoghurt dikte.
- Rasp de schil van de mandarijnen en pers/knijp het sap eruit. Doe dit in een steelpannetje. Verwarm dit op laag vuur totdat het licht gaat koken. Haal van het vuur. Knijp de gelatine uit en doe dit bij het sap. Roer goed door en zorg dat de gelatine goed vermengd is.
- Klop de roomkaas los met een mixer of garde. Voeg het manderijnen-gelatinesap toe. Roer goed door. Spatel (!) hier rustig de geklopte slagroom door. Vouw als laatste de gehakte kruidnoten erdoor.
- Giet het mengsel op de bodem in de springvorm. Maak de bovenkant glad. Zet de taart 1,5 uur in de koelkast. Als je haast heb, kan je ook de viezer gebruiken voor een half uur.
Voor de gelei:
- Week de gelatine in koud water. Bereid het mandarijnensap zoals vermeld staat in de ingrediëntenlijst. Het zeven is erg belangrijk, anders krijg je geen mooie gelei op de taart.
- Verwarm het sap en de suiker op laag vuur. Als het kookt zet je het vuur uit.
- Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg toe aan het sap. Roer weer goed door!
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Dit is heel belangrijk. Anders smelt de gelei door de roomlaag.
- Giet het mengsel op de taart en zet de taart 4 uur in de koelkast. Een nacht kan natuurlijk ook, beter zelfs!
Tips & Tricks
- Vervang de mandarijn eens voor sinaasappel.
- Vervang de kruidnoten eens voor bastognekoek.
- Je kunt deze taart goed 1 of 2 dagen van tevoren maken.
Wil je nog meer ideeën voor cheesecake? Bekijk dan ook eens mijn recept voor cheesecake met oreobodem of een skinny vanille en frambozen kwarktaart.
Wat vond je van deze Kruidnoten Mandarijnen Cheesecake? Heb je het uitgeprobeerd? Ik hoor graag wat je ervan vond! Laat een reactie achter hieronder of volg me op facebook, instagram en pinterest.
Comments