Als de dagen korter worden, krijg ik steeds meer zin in gezelligheid. Kaarsjes aan, met een dekentje op de bank en gewoon chillen. Naar buiten gaan vind ik ook fijn de herfst, vorige week liep ik nog als een blije kleuter eikels, kastanjes en bladeren te verzamelen om mijn huis mee te versieren. Staat zo gezellig! Ook krijg ik meer zin in stevig en hartverwarmend eten zoals: soepen, stamppoten en stoofpotjes. Stoofvlees met pompoen en bier is voor mij favoriet! Vooral door de zoete tonen van pompoen en dadel en de krachtige, bittere smaak van bier. Met flink wat specerijen en wat kruiden, wordt het echt een stoofpot om bij op te warmen. Je hebt even wat geduld nodig, maar op een regenachtige zondag is dit het ideale eten. Geniet van de herfst!
Bereidingstijd: 20 minuten + 3 à 4 uur wachttijd
Ingrediënten voor 4 personen:
- 600 gram doorregen runderlappen
- Klontje roomboter
- Olie (waar jij graag in bakt, ik gebruikte olijfolie)
- 1 flinke eetlepel bloem
- 5 sjalotten
- 350 milliliter runderbouillon
- 250 milliliter donker bier (herfstbok, dubbel, karakter zijn lekker, maar neem vooral wat jij zelf lekker vindt.)
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- Snufje kaneel
- 1 takje rozemarijn
- 400 gram pompoen (bijv. een flespompoen)
- 5 medjooldadels of 8 gewone dadels
- 1 eetlepel maïzena
- Zout & peper
Bereidingswijze van het stoofvlees met pompoen en bier:
- Snijd de runderlappen in 10 stukken (de slager kan dit ook voor je doen). Pel de sjalotten en snijd ze in kwarten.
- Verhit de boter en een flinke scheut olie een grote braadpan.
- Meng het vlees met de bloem, zout en peper.
- Braad het vlees (eventueel in porties) aan in de pan. Zorg dat een goudbruin kleurtje krijgen.
- Schep het vlees uit de pan en zet weg voor later.
- Voeg nog een scheut olie toe en roer de aanbaksels van het vlees los.
- Fruit de sjalotten voor ongeveer 5 minuten aan de pan, ze mogen niet kleuren.
- Doe het vlees terug in de pan. Schenk hier de bouillon, het bier en de azijn bij. Roer door.
- Voeg de laurier, de kruidnagel en de kaneel toe. Tip: steek de kruidnagels door de laurierbladeren, hierdoor raak je ze niet kwijt en bijt niemand tijdens het eten op een verloren kruidnagel.
- Leg het takje rozemarijn er bovenop.
- Laat het vlees met de deksel op de pan op de laagste stand in circa 3 uur gaar worden. Roer af en toe en kijk hoever het vlees is. Ik gaar het liever langer, dan valt het helemaal uit elkaar.
- Snijd ondertussen de pompoen in blokjes, persoonlijk haal ik de schil er liever af. Je kan hem ook laten zitten. Haal de pit uit de dadel en halveer ze.
- Voeg de pompoen en dadels na de 3 uur toe en laat de stoofpot nog 30 minuten sudderen. Dit kan zonder deksel.
- Meng de maïzena met wat water, roer dit goed door, er mogen geen klontjes meer in zitten en echt een papje zijn. Roer dit door de stoofpot. Hierdoor wordt hij net even wat dikker.
- Breng op smaak met wat peper en zout.
- Heerlijk met zelfgemaakte aardappelpuree en wat groente naar keuze.
Net zo’n pompoenfan als ik? Dan moet je deze stoere pompoensoep ook een keer proberen! Liever een zoet recept met pompoen? Dan is deze hemelse pompoentaart helemaal iets voor jou!
Wat vond je van dit recept voor stoofvlees met pompoen? Heb je het uitgeprobeerd? Ik hoor graag wat je ervan vond! Laat een reactie achter hieronder of volg me op facebook, instagram en pinterest.
Comments