Vandaag deel ik een lekker weekendrecept. Kijk jij, net als ik, ook altijd uit naar het weekend? Het weekend staat voor mij het teken van relaxen en leuke dingen doen. Ik kook heel uitgebreid of juist super simpel. Maar het is altijd comfort food, zeker in de herfst. Deze Griekse gehaktballen in tomatensaus met feta zijn niet alleen heel makkelijk te maken, maar zijn ook superlekker. Omdat ze in de oven gegaard worden, heb je er bijna geen omkijken naar. FIJN! Je kunt deze heerlijke balletjes prima eten als avondmaaltijd met brood, rijst of pasta. Mijn voorkeur gaat echter naar flatbread of pita en een grote kom (zelfgemaakte) tzatziki. Dat is pas genieten! Geloof me, deze combi is goud waard.
Als borrelhapje zouden ze zeker ook niet misstaan. Je kunt ze prima voorbereiden. Maak het recept totdat het de oven in zou gaan. Bewaar het in de koelkast en een uurtje voor je gasten komen zet het in de oven. Easy peasy!
Griekse gehaktballen in tomatensaus met feta
voor 4-6 personen | 15-20 minuten + 60 minuten oventijd
Ingrediënten
- 1 kg half-om-half gehakt
- 1 ui
- 2 eieren
- 85 gram paneermeel
- 2 eetlepels fijngehakte, verse peterselie
- 150 gram fetakaas
- 800 gram tomatenblokjes
- 2 bouillonblokjes (ik gebruikte biologische runder)
- peper & zout
- grote ovenschaal
Wat moet je doen
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Pel de ui en snipper deze fijn.
- Doe het gehakt met de ui, de eieren, de peterselie en de helft van het paneermeel in een kom. Mix tot een geheel. Voeg nu beetje bij beetje de rest van het paneermeel toe. Elk ei is anders, dus soms heb je wat meer nodig dan 85 gram maar soms ook wat minder. Als je er mooie, niet te erg plakkende balletjes van kan rollen is het goed.
- Rol middelgrote balletjes van het gehakt. Ik kwam op 19 balletjes (HANDIG, maar 20 balletjes moet lukken). Hou ongeveer een ping-pong bal in je hoofd qua grootte.
- Snijd de feta in blokjes. Snijd net zoveel blokjes als je gehaktballetjes hebt. Druk in elk balletje een blokje en zorg dat het balletje weer goed dicht zit.
- Doe de tomatenblokjes in de ovenschaal. Verkruimel hier de bouillonblokjes over.
- Verdeel de gehaktballetjes over de tomatenblokjes, de balletjes staan ongeveer voor de helft in de saus.
- Zet de ovenschaal in oven voor 30 minuten.
- Keer de gehaktballetjes na de 30 minuten om.
- Bak deze kant voor nog zo’n 25-30 minuten.
- Haal de ovenschaal uit de oven en serveer direct.
Tips & Tricks
- Eet de gehaktballen eens met pita’s en zelfgemaakte tzatziki, wat een geweldige combi!
- Tzatziki kan je heel makkelijk zelf maken! Doe 500 gram Griekse yoghurt in een bakje. Rasp een halve komkommer, ik haal het liefst eerst het pulp eruit met een theelepel. Laat de komkommer goed uitlekken. Meng de komkommer, een scheutje olijfolie, twee uitgeperste tenen knoflook en een snuf peper en zout door de Griekse yoghurt. Zet de tzatziki in de koelkast tot gebruik.
Wil je nog meer ideeën voor comfort food? Bekijk dan ook eens mijn recept voor een pasta met worstjes en champignons, ovenschotel met pasta en tonijn of stoofvlees met pompoen en bier.
Wat vond je van deze Griekse gehaktballen in tomatensaus met feta uit de oven? Heb je het uitgeprobeerd? Ik hoor graag wat je ervan vond! Laat een reactie achter hieronder of volg me op facebook, instagram en pinterest.
Comments