Tijd voor een recept uit één van mijn favoriete keukens! De cajunkeuken uit Louisiana is echt geweldig. Eerder zette ik al een heerlijke en simpele gumbo op de blog, die ook afkomstig is uit deze keuken. Deze Cajun Crawfish Pie heeft veel dezelfde ingrediënten, maar kost wat meer tijd om te maken. Binnen 2 uur staat deze mooie taart op tafel. Dit is inclusief een uur rusttijd van het deeg. Ik heb deze taart Rudolph van Veen zien maken bij Rudolphs bakery, daarna wilde er gelijk zelf mee aan de slag! Deze pie kan ook geweldig als lunch. Weer eens wat anders op de paastafel! Wij eten het thuis vaak als avondeten. Er zitten zoveel heerlijke ingrediënten in, dat dit makkelijk kan. Misschien niet het snelste en makkelijkste recept, maar het is zeker de moeite waard. De smaak is echt geweldig en met niks te vergelijken. Gewoon maken dus!
Wat heb je nodig voor 1 taart:
Voor het deeg:
- 170 gram koude boter
- 130 gram roomkaas van goede kwaliteit
- 285 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- Mespuntje zout
- 3 eetlepels koud water
- 2 eetlepels azijn
Voor de vulling:
- 1 ui
- 1 groene paprika
- 4 stengels bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel cajunkruiden
- 1 eetlepel boter
- 500 gram rivierkreeftjes
- Bosje platte peterselie
- 2 lente-uitjes
- 2 eidooiers
- 300 ml kookroom
- 3 beschuitjes
Voor de topping:
- 1 eidooiers
- 1 el room
- 1 beschuitje
Extra:
- Taartvorm van 24 cm doorsnee
Bereiding:
- Verwarm de oven op 180ºC.
- Voeg de bakpoeder en het zout bij de bloem. Meng hier rustig de rest van de ingrediënten door. Kneed tot een soepel deeg.
- Laat het deeg circa 1 uur in de koelkast rusten.
- Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn.
- Snijd de paprika in blokjes. Schil de bleekselderij en snijd in blokjes.
- Verhit de boter in een koekenpan en fruit de ui, knoflook en cajunkruiden aan. Voeg de paprika en bleekselderij toe en bak 4 minuten mee.
- Voeg de kookroom toe en laat circa 5 minuten op laag vuur inkoken.
- Verkruimel het beschuit en voeg samen met de eidooier toe aan het mengsel in de pan, roer goed door zodat de vulling dikker wordt.
- Pluk en hak de peterselie fijn. Snijd de lente-uien in dunne ringen.
- Roer de lente-uitjes erdoor.
- Haal de pan van het vuur en laat de vulling circa 5 minuten afkoelen.
- Voeg de rivierkreeftstaartjes en peterselie toe. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Wees hier voorzichtig mee, in cajunkruiden zit vaak ook zout.
- Meng de room en eidooier door elkaar.
- Vet de taartvorm in. Rol de helft het deeg uit tot een plak en bekleed de vorm ermee.
- Verkruimel het beschuitje over de bodem. Dit zorgt ervoor dat je bodem niet te nat wordt.
- Vul het deeg met de vulling en bestrijk de randen met het mengsel van eidooier en room.
- Rol de andere helft van het deeg uit tot een plak. Leg het deeg op de vulling en druk de kanten goed in elkaar. Doe dit eventueel met een vork, zo krijg je ook een leuk patroontje.
- Snijd het deksel op enkele plaatsen in zodat de stoom kan ontsnappen.
- Bestrijk het deeg met het mengsel van eidooier en room.
- Bak de taart in 40 minuten goudbruin en gaar of totdat de taart een mooie, gouden kleur heeft.
Wat is jouw favoriete pie? Laat een reactie achter hieronder of volg me op facebook, instagram of pinterest.
Comments