Tot een paar weken terug kocht ik altijd mijn notenpasta, zoals pindakaas en amandelpasta. Lekker makkelijk, maar er zitten vaak suikers in en kost veel geld. Dit moet anders kunnen! Wat blijkt? Niks is makkelijker dan zelf notenpasta maken. Serieus, je hebt het bijna sneller zelf gemaakt dan dat je heen en weer bent gereden naar de supermarkt. Het enige wat je nodig hebt is noten en zout. Dit kunnen echt elke noten zijn die jij lekker vindt. Ik gebruik graag walnoten, amandelen, hazelnoten en pecannoten. Gebruik vooral wat jij lekker vindt. Wat dacht je van een cashewnotenpasta? Je kunt natuurlijk ook op deze manier je eigen pindakaas maken.
Bereidingstijd: 15 minuten
Wat heb je nodig voor 1 grote pot notenpasta:
- 500 gram gemengde noten
- Snufje zout
- extra: een keukenmachine is echt een must, dit maakt het veel makkelijker en je hoeft zelfs haast niks meer te doen. Het kleine bakje van de staafmixer is ook geschikt, al zul je dit in porties moeten fijnmalen.
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180℃.
- Hak de noten grof en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Rooster de noten ongeveer 10 minuten in de oven.
- Laat de noten even wat afkoelen.
- Doe de noten in de keukenmachine. Het is zwaar werk voor de machine. Hou het dus goed in de gaten. Het mengsel zal af en toe vast blijven kleven aan de zijkant. Zet de machine dan even stop en spatel de zijkanten los.
-
Het noten mengsel wordt steeds fijner. Op een gegeven moment (na zo’n 5 minuten) komen de oliën vrij. Dan krijg je echt een pasta met de structuur van pindakaas. Blijf hierna nog even draaien, zodat alles goed is gemengd.
- Proef de notenpasta, voeg naar smaak wat zout toe.
- Bewaar de notenpasta in een weckpot. Je kunt het zo lang bewaren. Ik smeer ‘s ochtends een cracker mee of roer wat door mijn havermout. Heerlijk!
Heb je dit recept geprobeerd? Ik hoor graag wat je ervan vond! Laat een reactie achter hieronder of volg me facebook, instagram of pinterest.
Comments