Spinazie en feta zijn hele goede vriendjes van elkaar. In deze gezonde, vegetarische taart komen deze ingrediënten heel goed tot hun recht. Bij mij thuis proberen we zeker 1 á 2 keer per week vegetarisch te eten, dit recept is groot favoriet voor zo’n vleesvrije dag. Zelf de grootste vleesliefhebbers zullen van deze spinazie-fetataart kunnen genieten, want alle smaken kloppen perfect. De inspiratie voor dit gerecht komt van Jamie Oliver. Ik heb de verhoudingen hier en daar aangepast naar mijn eigen smaak. Je kan zelf natuurlijk ook experimenteren met extra ingrediënten en andere verhoudingen, zo zet je het helemaal naar jou eigen smaak!
Wat heb je nodig voor 3 personen (of 4 personen als je het voor een lunch maakt):
- 100 gram pijnboompitten
- 4 eieren
- 200 gram feta
- 100 gram Goudse kaas
- Gedroogde oregano
- 1 citroen
- 300 gram gewassen, verse spinazie
- 10 vellen filodeeg (ontdooit in de koelkast)
- Cayennepeper
- Halve nootmuskaat, om te raspen
- Peper en zout
- Olijfolie
Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Rooster de pijnboompitten in een droge, ovenbestendige koekenpan, houdt dit goed in de gaten en schudt af en toe om. Breek de eieren in een mengkom en roer hier de feta door. Rasp er de Goudse kaas over. Doe er een halve theelepel oregano, de geraspte schil van de citroen, peper & zout en een scheutje olijfolie bij. Raps er de nootmuskaat door. Meng de goudbruine pijnboompitten door het eimengsel.
Zet de koekenpan terug op het vuur met een scheutje olijfolie. Doe de helft van de spinazie in de pan, wacht tot dit is geslonken, blijf de blaadjes bewegen. Doe er steeds een plukje bij als de voldoende geslonken zijn. Ga hier mee door tot alle blaadjes geslonken zijn. Zet hierna meteen het vuur uit, anders gaart het teveel door. Laat dit goed uitlekken en roer de spinazie goed door het eimengsel.
Haal het filodeeg uit de koelkast. Leg een vel bakpapier van ongeveer 50 centimeter op je aanrecht, druppel hier wat olijfolie op, maak er een prop van , vouw weer uit en leg opnieuw plat neer op je aanrecht. Leg 4 vellen filodeeg met de randje overlappend in een groot rechthoek op het bakpapier, zodat het volledig bedenkt is. Kwast het deeg in met een beetje olijfolie en strooi er cayennepeper, peper en zout over. Dek af met weer 4 bladen filodeeg, bestrijk deze met olijfolie en strooi hier ook cayennepeper, peper en zout over. Denk af met de laatste 2 vellen*.
Bereiden:
Leg het stuk filodeeg voorzichtig in de lege, ovenbestendige koekenpan, zodat de randjes er net overheen hangen. Druk het deeg goed in de rand van de pan, giet er het eimengsel in en spreid het gelijkmatig uit. Vouw de overhangende randjes deeg losjes over de vulling heen, zodat je een dichte taart krijgt. Kwast hier nog een beetje olijfolie over. Zet de pan eerst een paar minuten op matig vuur om de bodem aan te zetten en zet hem vervolgens 20 minuten of tot dat hij goudbruin is in de hete oven.
Tips en tricks:
- Waarom niet 12 filodeeg bladen? Dan kom je toch veel beter uit? Klopt, maar aangezien ik het zonde vind om voor 2 bladen een heel nieuw pak filodeeg te kopen, gebruik ik iets minder. De smaak is nog precies hetzelfde.
- Wil de taart voor veel meer mensen maken? Het is dan slimmer om meerdere taarten te maken, als je veel filodeeg gebruikt, kunnen de onderste bladen niet goed garen, dit is zonde van de taart.
- Vind je het veel olijfolie? Dit valt mee, doordat je het er licht op kwast. Als je dit niet doet, wordt je taart niet goed bruin en knapperig.
Wat vind je van dit recept? Of heb jij een geweldige variatie op dit gerecht gemaakt? Laat het hieronder weten of volg me facebook, instagram of pinterest.
Comments