Van mijn schoonmoeder had ik voor mijn verjaardag hele leuke stempels gehad. Niet het soort stempels waarmee ik speelde toen ik 8 was, maar speciale stempels voor koekjes. Dat moest ik natuurlijk zo snel mogelijk uitproberen. Ik heb er voor gekozen om speculaaskoekjes te maken en daar de stempel in te drukken. Ik houd van de kruidige smaak van speculaas, het heeft iets winters. Je kan deze koekjes uiteraard ook maken zonder de stempels, de smaak zal er in ieder geval niet minder om worden!
Dit heb je nodig voor ca. 25 stempelkoekjes:
- 100 gram koude roomboter
- 250 gram bloem + extra om te bestuiven
- 5 gram bakpoeder
- 20 gram speculaaskruiden
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- mestpuntje zout
- 50 ml melk
Voorbereiden
Snijd de koude boter in blokjes. Zeef de bloem met de bakpoeder, speculaaskruiden en zout in een kom. Voeg de melk, boterblokjes en suiker toe en kneed tot een deeg. Druk het deeg plat en pak het in met het plasticfolie. Het deeg moet minimaal 1 uur opstijven in de koelkast, het liefst langer.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestuif het aanrecht met bloem. Rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm. Steek uit de deegplak koekjes met de koekstekers. Leg ze op de bakplaat. Neem een koekstempel die je leuk vind en bestuif deze met bloem. Druk de stempels in de koekjes, af en toe bij bestuiven met bloem om plakken tegen te gaan. Bak de koekjes in het midden van de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Eet smakelijk!
Heb je de koekjes gemaakt? Vertel! Schrijf het hieronder of zoek me op via facebook, instragram of pinterest.
Comments