Gumbo is een soep uit de cajunkeuken. De cajunkeuken is ontstaan is de moerassen van Louisiana. Met cajun wordt een deel van de bevolking in de Amerikaanse staat Louisiana bedoelt, dat uit Acadië afkomstig is. Acadië was een Franse kolonie in Canada. In 1713 werd het gebied Engels. De Franstalige bevolking werd door den Engelsen verdreven. Ze kwamen terecht in Bayous (moerassen) van Louisiana. De Amerikanen noemden hen ‘Acadians’. Zonder de ‘A’ en met een Amerikaans accent is de naam veranderd in ‘Cajun’. Ze leerden koken met de plaatselijke ingrediënten en gaven daar hun eigen, Franse, draai aan. Ze bedachten de cajunkruiden, om bijvoorbeeld alligator lekkerder te maken. Op die manier ontstond een smeltkroes van eetculturen, met uiteenlopende Spaanse, Indiaanse, Creoolse, Afrikaanse, Ierse en Duitse invloeden. Dit is de cajunkeuken van nu.
Gumbo is een van de bekendste gerechten uit deze keuken. In feite is gumbo een soort stoofsoep. Iedereen in deze streek heeft er zijn eigen kijk op, het is bijna een filosofie. Er zijn echter twee dingen die elke gumbo met elkaar gemeen heeft. Het eerste is dat er altijd een ‘roux’ wordt gemaakt van vet en bloem. In Louisiana maakt men deze ‘roux’ zo donker mogelijk, denk aan de kleur van een pot pindakaas of zelfs aan koffie. Het tweede is dat er altijd een groentemengsel inzit van ui, paprika en bleekselderij. Dit mengsel staat in Louisiana algemeen bekend als de ‘heilige drie-eenheid’. Zolang je niet tornt aan de ‘roux’ en de ‘heilige drie-eenheid’ kun je er verder doorheen gooien wat je wilt.
De gumbo die ik hier maak is een vrij simpele versie, met relatief weinig ingrediënten voor een gumbo. Het is een lekkere. gezonde, hartverwarmende en makkelijke gumbo om zelf te maken. Bij mijn familie is dit recept favoriet, ik maak hem daarom ook vaak. Ik hoop dat hij in de smaak valt!
Wat heb je nodig voor een grote pan gumbo:
- 100 ml zonnebloemolie
- 100 gram bloem
- 300 gram kipfilet
- 150 gram chorizo
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 5 stengels bleekselderij
- 400 gram aardappels
- handje rijst
- 1 l kippenbouillon
- canjunkruiden naar smaak
- 200 gram grote, gepelde garnalen
- 4 bosuitjes
- olijfolie
Voorbereiden
Snijd de kip in blokjes. Haal, indien nodig, het velletje van de chorizo en snijd deze ook in blokjes. Pel en snipper de ui, doe hetzelfde met de knoflook. Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en snijd deze in blokjes. Schil de bleekselderij met een dunschiller, om de draden eraf te halen. Snijd de stengels in halve maantjes. Schil de aardappels en snijd deze in kleine kleine blokjes.
Bereiden
Verhit de zonnebloemolie in een grote (soep)pan, voeg de bloem toe. Blijf roeren en totdat het koffiebruin is. Zet ondertussen een koekenpan op het vuur. Doe hier een scheutje olijfolie in, bak hierin de kip en de chorizo circa 2 minuten aan, het hoeft niet gaar te zijn. Voeg de kip en chorizo toe aan de koffiebruine ‘roux’. Voeg ook de ui, knoflook, paprika’s, bleekselderij, aardappels en rijst toe aan de ‘roux’. Breng op smaak met cajunkruiden en schenk de bouillon erbij en laat dit 25 minuten zachtjes koken. De laatste 5 minuten gaan de garnalen erbij. Snijd de bosui in dunnen ringen en garneer hier de gumbo mee.
Wat vond je van de gumbo? Of heb je zelf een andere variatie? Laat het weten hieronder en volg me op facebook, instagram en pinterest.
Comments