Afgelopen zomer zijn wij op vakantie geweest in Ierland. Ik ben echt verliefd geworden op dit mooie, groene land. In de pubs drink je natuurlijk een Ierse Whiskey. Met whiskey kan je ook een geweldig dessert maken. Ik gebruikte het in een heerlijke Irish Whiskey Pudding. Het recept komt van één de gastvrouwen van een Airbnb waar wij verbleven. Zij had een prachtig kookboek vol Ierse recepten. Dit recept sprong er voor mij echt uit.
Mocht je twijfelen over een dessert met alcohol erin, dan ga ik je nu overhalen. De smaken van de cake zijn al heerlijk zoet en vol, hierin gebruik ik geen whiskey. De whiskey zit alleen in de saus. Je maakt eigenlijk een soort karamel met whiskey erdoorheen. Je kunt hem dus zo mild of zo sterkt maken als je zelf wilt. De saus complimenteert de cake. Het druipt er doorheen, waardoor de cake heerlijk sappig wordt. Dit hoort echt bij een “pudding”. Ik raad wel aan om er een bolletje ijs bij te eten, dit snijdt door alle rijke smaken.
Dit dessert is perfect voor een kerstdiner of een ander chic etentje. Je kunt het makkelijk voorbereiden. De cake wordt alleen maar lekkerder na een paar dagen. De saus zou ik wel pas op het laatste moment maken.
Irish Whiskey Pudding
Voor 1 cake | 30 minuten + 60 minuten wachttijd
Ingrediënten
- 250 gram dadels
- 250 ml water
- 1 theelepel baking soda
- 100 gram roomboter, zacht
- 180 gram licht bruine basterdsuiker
- 1 ei
- 250 gram bloem
- 5 gram (theelepel) bakpoeder
- 100 gram pecannoten
Voor de siroop:
- 200 gram suiker
- 120 ml water
- 120 ml Ierse whiskey
- 1 theelepel vanille extract
- 50 gram roomboter
- theelepel kaneelpoeder
extra:
- een cakevorm
Wat moet je doen
- Verwarm de oven voor op op 180 graden Celsius.
- Vet de cakevorm in en bekleed met bakpapier.
- Hak de dadels in grove stukken (verwijder, in dien van toepassing, eerst de pit!).
- Doe de dadels in een steelpan met het water. Breng dit aan de kook. Haal van het vuur af en voeg de baking soda toe. Roer even door en laat het mengsel afkoelen.
- Klop de boter, de basterdsuiker en het ei met elkaar tot een een crème.
- Zweef boven een andere kom de bloem en het bakpoeder.
- Roer de bloem door het botermengsel. Voeg hierna de AFGEKOELDE dadels toe. Roer dit tot een mooi geheel.
- Hak de pecannoten grof en roer deze door het mengsel.
- Stort het geheel in de cakevorm en verdeel. Bak voor ongeveer een uur. Een satéprikker moet er schoon uitkomen. Schrik niet als de cake erg donker wordt, dit komt door de dadels.
- Laat de cake afkoelen op een rooster.
Voor de siroop:
- Kook de suiker, het water, de boter en de vanille samen voor ongeveer 10 minuten. De suiker moet geheel opgelost zijn en het mag lichtbruin worden.
- Voeg de whiskey en de kaneel toe aan de saus. Roer dit goed door.
- Serveer de cake met de siroop.
Tips & Tricks
- Je kunt de cake al van tevoren maken (een dag eerder). Je kunt hem dan serveren met de warme siroop.
- Lekker met ijs! (ik koos voor pecan-karamel ijs)
- Ook slagroom of custard kan heel goed bij de Irish Whiskey Pudding.
- Van de siroop maak ik vrij veel, want de Ieren zijn hier ook gul mee. Het wordt echt een ‘pudding’ door de siroop. Mocht je siroop over hebben, kun je dit altijd nog over een bolletje ijs gieten. Heerlijk!
Wil je nog meer ideeën voor kerstbaksels? Bekijk dan ook eens mijn recept voor Gingerbread koekjes, Chocolade kerstcake of Cranberrycake met witte chocolade
Wat vond je van deze Irish Whiskey Pudding? Heb je het uitgeprobeerd? Ik hoor graag wat je ervan vond! Laat een reactie achter hieronder of volg me op facebook, instagram en pinterest.
Comments