Ik vind pompoen echt een geweldige groente. Gelukkig is het nu volop verkrijgbaar. Klein probleem, ze zijn vaak zo groot! Met zijn tweeën is één pompoen wat veel voor het avondeten. Ik had nog een heel stuk over nadat ik het had gebruikt in een recept, dus maakte ik deze heerlijke pompoencake met roomkaas-botercrème! Ik vind weggooien ook veel te zonde. En wat is deze cake goed gelukt, want hij smaakt echt geweldig. Het lijkt veel op worteltjestaart, maar dan zijn de wortels vervangen door pompoen. Heerlijk! We hebben flink uitgedeeld en iedereen was fan. Deze cake wordt zeker nog vaker gemaakt hier in huis.
Bereidingstijd: 20 minuten + 50 minuten wachttijd
Wat heb je nodig voor een pompoencake met roomkaas-botercrème:
Voor de cake:
- 140 gram pompoen
- 160 gram bloem
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel baking soda
- 1 1/2 theelepel koekkruiden
- een heel ei
- 1 eidooier
- 2 eiwitten
- 200 gram zonnebloemolie
- 270 gram kristalsuiker
- 50 gram walnoten + wat extra om te decoreren
- 60 gram gedroogde en geraspte kokos
- Mespuntje zout
- Vierkant bakvorm
Voor de roomkaas-botercrème:
- 180 gram roomkaas
- 7o gram roomboter
- 25 gram honing
- 35 gram poedersuiker
Bereidingswijze:
De cake:
- Rasp de pompoen grof en hak de walnoten grof.
- Verwarm de oven voor op 170 ºC , vet alvast de bakvorm in en bekleed hem geheel met bakpapier.
- Zeef de bloem, de bakpoeder en de baking soda met een zeef in een mengkom. Meng de koekkruiden erdoor.
- Klop met een vork het ei en de eidooier door elkaar.
- Klop de zonnebloemolie en de kristalsuiker in een kom door elkaar, totdat het mengsel wit is. Dit gaat het best met een mixer. Voeg al mixend het eimengsel toe. Roer hier de pompoen, de walnoten en de kokos door. Meng er volgens het bloemmengsel door. Meng kort, gemengd is gemengd, anders wordt het taai.
- Klop in een vetvrije kom met een schone mixer de eiwitten stevig met het zout. Het moeten mooie pieken worden. Vouw dit met een spatel rustig door het beslag, zorg dat het luchtig blijft.
- Schenk het cakebeslag in de bakvorm. Bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar. Je kunt dit checken met een sateprikker. Steek hem in de cake, is die schoon? Dan is de cake gaar! Niet? Dan moet hij nog even in de oven.
- Laat de cake geheel afkoelen. Als de ergste hitte er af is, kan je hem verplaatsen (met het bakpapier) naar een rooster, zo koelt hij sneller af.
De roomkaas-botercrème:
- Klop de roomkaas glad en luchtig met een garde of mixer. Klop in een andere kom de boter, de honing en de poedersuiker wit en luchtig.
- Spatel dit beetje bij beetje door de roomkaas.
- Bestrijk de cake (als hij geheel is afgekoeld) met roomkaas-botercrème. Bestrooi met de extra walnoten. De pompoencake met roomkaas-botercrème is klaar, enjoy!
Wat vond je van dit recept? Heb je het uitgeprobeerd? Ik hoor graag wat je ervan vond! Laat een reactie achter hieronder of volg me op facebook, instagram en pinterest.
Liever een romige taart met pompoen? Bekijk dan het recept voor hemelse pompoentaart! Hartige pompoenrecepten zijn ook heerlijk, wat dacht je van stoofvlees met pompoen en bier of pompoensoep?
Comments